Västerås Golfklubb 90 år – Anrik. Segerrik. Glädjerik.

”Mitt i Aros lever vi
med vår klubb och golfmagi!
Här vi själva oss bevingar,
när vi våra klubbor svingar!

Detta paradis vi äger
– till vår fördel allting väger!
Populärt är klubbens kök
– inte minst för lunchbesök!

Banan får alltmer beröm!
Vad har hänt, är det en dröm?
Under RM, Sverige-visad,
blev den högeligen prisad! 

Fler och fler sig söker hit
– lockar likt en favorit!
Inte blott för banans skull
– klubben är av trivsel full!

Klubbens själ, den finns i shopen
– därför har man flyttat opp den!
Där sköts även receptionen
– den centrala attraktionen!

Bäst är klubbens framtidstro
– må allt nytt till glädje gro!
Vad kan vi väl mer begära?
– se nu till att klubben ära!

 

Hyllningstal skrivet av Bo ”Tarzan” Ljungqvist.

 

Solen bländar mig, den värmer min kind. Sommaren känns längre gången än på många år. Luften är frisk men löven är ännu inte färgade. Grönskan är fortfarande djupt grön. Det doftar mat och nyklippt gräs, jag vill gå barfota. Marken är fuktig och det perfekt klippta gräset glänser som plast.

Idag står jag som så många andra och slår ut från åttans tee, mer känd som gamla 9:an. Anledningen till det beror på den pågående renoveringen av hål 6 som görs i samarbete med banarkitekt Johan Benestam. Han har tillsammans med klubben tagit fram en tioårig banutvecklingsplan. Visionen är att förbättra, förädla och förfina banan samt förstärka det rogivande landskapet. Hur planen ser ut kan man läsa om på klubbens hemsida.

De uppslagna torvorna påminner om avtryck från galopperande hästhovar. En och annan bortglömd pegg sitter nedborrad i marken. Jag känner mig trygg, och jag känner mig hemma. På första hålet gjorde jag par. Första slaget träffade jag green. Jag omges av träd, bunkrar och dammar. Jag möter människor i alla åldrar. Man kan urskilja ett barns ansikte i kombination med en äldre generation, och alla bär på sin historia med samma gemensamma intresse.

Det är ett av många intryck av Västerås Golfklubb. Men allt är givetvis inte guld och gröna skogar. Den fuktiga marken som tidigare hade en förskönad beskrivning, gjorde mig blöt och kall in till tårna. Jag skulle ha köpt ett par ordentliga skor hos Thomas och Marie i shopen innan jag gav mig ut på fältet. Shopen är, som jag både upplever det och hört ryktas om, en välsorterad och trivsam butik med ett elegant sortiment. Men det som utmärker shopen är inga mindre än just dem som driver det.
Med en professionell och påtagligt personlig framtoning ger dem en känsla av att vilja titta lite till. Det finns något som passar alla. Det är precis det som shopen har gemensamt med restaurangen. Utan att överdriva slås man av häpnad över kvalitén på råvarorna maten tillagas av. Det känns tydligt och smaksinnet stimuleras fantasifullt. Kockarna briljerar dagligen, och det kan jag med gott samvete gå i god för.

Det anrika Västerås golfklubb grundades 10 oktober 1931. Det gör klubben till äldst i Västerås. Dagen i ära var en sval och solig till halvklar höstdag med +15 grader mitt på dagen. Initiativtagaren till denna lyckträff var ASEA-ingenjören Martin Helén, tillika klubbens ordförande nummer ett. Första versionen av klubbens golfbana var belägen i vad som idag kallas Berghamra i Västerås. Banan som var ritad av en engelsk arkitekt uppmätte ungefär fyra hektar till ytan och bestod av tre hål. Styrelsen som vid den här tidpunkten bestod av 21 herrar och sex stycken damer, klubbade igenom att inträdesavgiften samt årsavgift skulle kosta 150 riksdaler, vilket i dagens penningvärde motsvarar ungefär 4800 kronor. Golfklubben fortsatte att vara en trehålare belägen på Berghamra tills invigningen av den nya niohålsbanan. Nu var det bestämt att utslagsplatsen förflyttats till dagens adress centrerad på Bjärby. Banan var öppen för spel 1 september 1949.

Medlemsantalet hade under åren sakta gått upp från mindre än femtio betalande medlemmar under 30 & -40-talet till över hundra när vi gick in i 1950-talet. Detta kom att ställa nya krav på klubben som gjorde att tankar på en helt utbyggd golfbana föddes. 18-hålsbanan invigdes i september 1962.
Skyldig till den anrika, segerrika och fortfarande idag, glädjerika Bjärbybanan var banarkitekten Nils Sköld.

Invigningstal av Ivar Behring;
”Med denna golfbana har ytterligare ett smycke infogats i den kedja av vackra naturparker Västerås förfogat över. Man har sagt att människans ingrepp i naturen i regel äro förbundna med spolierande av estetiska värden. Från denna regel utgör i varje fall anläggandet av golfbanor ett undantag, varom förvisso den nu fullbordade golfbanan bär vittne.”

Klubbhuset som byggdes 1978 innebar att klubben nu måhända hade blivit en respektabel anordning i golfsverige och samma år anordnade Västerås Golfklubb, amatörturneringen Kentab Open för första gången. Namnet kom från initiativtagaren Kent Holmström. Just denna turnering växte i anseende under de kommande åren och fick professionell status 1985. Och från och med 1986 ingick tävlingen i den svenska golftouren. Den har haft flera namn under åren;
Västerås Open, Västerås Mälarstaden Open, Kentab och RBG Open.

 

1987 stoltserade VGK som Årets golfklubb med motiveringen;

”Klubben har på ett imponerande sätt producerat mängder av elitspelare och landslagsmän. Nya kullar har hela tiden fyllts på underifrån”

I slutet av 80-talet och in på nittiotalet exploderade golfen i Sverige, medlemmar strömmade in till sporten som aldrig förr och svenska golfare gjorde sig ett namn internationellt. Det svenska golfundret var ett faktum. Detta ställde högre krav på klubbarna i Sverige och så även för Västerås Golfklubb. Den nya tiden innebar att klubben såg över hur man skulle kunna tillgodose det ökande intresset genom nya sätt att jobba med sponsorer eller erbjuda flera olika medlemsformer samt anställa experter för att hålla banorna i toppskick.

 

Skrivet av Lina ErhardssonPrenumerera på Västerås Golfklubb's nyhetsbrev

Lämna följande fält tomt.