Amen Corner – krönika av Martin Strand

Amen Corner

Augusta National i Georgia USA arrangerar som de flesta vet varje år US Masters.
Hela golfvärldens blickar riktas mot Augusta och jag missar inte en minut av sändningarna.

1986 minns jag som igår, det var då jag insåg storheten med denna tävling. Vi hade på något sätt fått låna rektorsexpeditionen på Rudbeckianska skolan. Jack Nicklaus gjorde sitt sista stordåd och vann efter makalösa 30 slag sista nio hålen sin sista Majortitel.

De sista nio hålen, det är då det avgörs, så är det i och för sig alltid men på Augusta kan man kanske säga att det är här man skiljer agnarna från vetet. Här finns också det man kallar Amen Corner. Hål 11, 12 och 13. Hål 11 är ett riktigt svårt par 4 där de flesta med glädje tar ett par och går vidare. Hål 12 där vindarna alltid verkar kunna spela spelarna ett spratt. Hål 13 där det finns bra birdiechanser om man lyckas slå upp bollen på det relativt korta par 5-hålet.

Jag vill härmed utse vårat eget Amen Corner, vi har ett amen corner med 4 tuffa hål som ofta är nyckeln till en bra score. Hål 12, en tuff par trea där allt kan hända.

Hål 13, en lång par 4 för de flesta där de nya bunkrarna slukar många bra utslag. Vad då nya säger ni, jo de är faktiskt ganska nya men det ska jag skriva om en annan gång.

Hål 14 med den nya dammen och en upphöjd green där man inte vill ligga på den övre platån när flaggan står på den nedre. En god vän och erkänd duktig puttare femputtade där häromsistens. Vad då nya dammen säger ni, jo även den är relativt ny.

Hål 15, monstret de flesta inte når på två med en liten men bollslukande damm för de som ändå försöker. Gör du par här har du garanterat tagit slag på de andra i tävlingen eller bettinggänget.

Har vi inte vårat alldeles eget amen corner på vår härliga golfbana?

Martin Strand