Höstuppdatering banan

Golfsäsongen börjar sjunga på sista versen för i år, vi har kommit in i oktober, löven har så smått skiftat färg 🍁 och frosten har redan nu infunnit sig ett flertal gånger på mornarna.

September var en torr och fin höstmånad och banan håller fortsatt riktigt fin klass.
Man har inför varje höst/vinter en tanke om att allt kommer att lugna ner dig lite efter sommarens intensiva dagar. På något sätt inträffar aldrig riktigt det lugnet då det alltid finns saker som ligger på och vår ambition alltid är att förbättra och förfina vår skötselplan. Speciellt under hösten och inför vintern är det många skötselmoment som kan underlätta invintringen och förbättra både övervintring och vårstart.

Greenerna luftades under förra veckan för sista gången i år med vår gåluftare, Pro Core. Resterande två luftningar kommer vi göra med Verti Drain och på dubbla djupet för att riktigt syresätta marken inför vintern.

Alla kortklippta ytor har fått en mörkgrön färg, på gränsen till svart. Färgen kommer från järnsulfat som vi sprutar ut på green, tee, approacher och fairways. Vi jobbar mycket med järnsulfat under höstarna, då det förutom att göra ytorna mörkare (gör att marken håller värmen lite längre) även försurar ytan något vilket verkar förebyggande på både övervintringssvamp som på maskhögar.

På grund av minskat dagsljus och kyligare temperaturer så märker vi sen ett par veckor ett tydligt avstannande av tillväxten.
Vi pratar mycket inom personalgruppen om hur, var och när vi kör våra maskiner från den här tiden och framåt. I och med att tillväxten mer eller mindre har avstannat så finns ingen möjlighet att hinna reparera skador som uppkommer nu.

Därför försöker vi vara väldigt noga med hur och var vi åker. Ett däck på fel ställe i en grop gör att vi kan få med oss en lerhål till våren eller en körning i frost gör att vi kan få med oss en död yta till vårens uppstart. Det här är nåt vi själva kan styra över och samma tänk hoppas jag gäller både golfare men framförallt golfbilsanvänvändare för resten av säsongen👍.

Från den här tiden och framåt är det sparsamt med klippning. Greenerna vältas lite oftare istället och vi kommer vara noga med att hålla greener och övriga ytor så torra som möjligt genom att hålla löv och dagg borta.

Greener och tees fick i måndags ett lättare näringstillskott i form av en granulerad höstgödning och greenerna dressades under tisdagen. Bra tajming då både gödning och dress vattnades ned effektivt av regnet i måndags och under dagen idag.

Under veckan har vi startat hålpipsluftningen av våra tees, under gårdagen pipades och dressades 14 tees. Materialet som vi plockar upp läggs på övningsområdet bredvid parkeringen där vi under nästa år med hjälp av hålpiporna kan skapa greener⛳ likt den green som ligger närmast hål 18.
Fairwayluftningen är även den påbörjad och vi räknar med att det jobbet ska vara klart till helgen.

Under oktober kommer mycket tid läggas på att få ned bevattning till alla nya tees.
Befintlig bevattning kommer tömmas under mitten av månaden och efter det räknar vi med att ansluta de nya teena till befintligt system.

Blir vädret ok hoppas vi under oktober också komma ut med mer dress på fairways. Allt beror på hur marken håller att köra på.

Från och med november påbörjar vi sen årets ettårsröjning. All sly som vuxit till under året ska bort. Från november kommer vi också så smått att börja förbereda årets vintertäckning, det är mycket material som ska ut och ytvattendiken som ska grävas mm mm. Det gäller att vara förberedd även om vi hoppas att vi inte behöver lägga på dukarna förrän i december ❄❄.

Väl mött ytterligare några veckor!

//Anders med personal