Information från banan

Det var ett tag sedan ni fick senaste infon från banan och det beror helt enkelt på att tiden inte räcker till riktigt för tillfället, det är mycket som måste prioriteras.
Jag tycker ändå att vi kommit en bra bit på väg och kan presentera en bana som är helt ok för årstiden👍🙂.
Maj månad har varit kallare än normalt, framförallt de två första veckorna. Då kändes det som om växtligheten nästan gick bakåt. De sista två veckorna har varit något varmare och framförallt har vi fått efterlängtat regn😊🌧. Det har varit en välsignelse för de ytor som inte täcks av bevattningen.
Under den här sista tvåveckorsperioden har vi fått ut gödning på fairways och semiruffar, vi har gödslat greenområden, ( de ytor som täcks av sorround bevattningen har fått både två och tre givor🙂) och såväl greener som tee och approacher går fått en andra fast giva näring.
Nu växer allt så det knakar, vilket är vår mening och en förutsättning för oss för att få alla ytor att växa ihop och få ytor som vi kan börja förfina.
Vi har jobbat hårt framför allt med våra ytor framför greenerna som hade ganska stora skador efter vintern. Dessa ytor har hjälpsåtts två gånger och luftats i flera omgångar, nu senast i veckan med 18 mm pinnar på 20 cm djup. Vi gör verkligen vad vi kan för att sätta fart på alla ytor. Det vi inte kan kontrollera är temperaturen och jag tror att så fort vi får lite varmare temperaturer framförallt nattetid så kommer de relativt små skador vi har kvar att läka ihop ganska snabbt.

Det växer mycket som sagt och vi har 4-5 gånger så mycket klipp som vi vill ha senare i sommar på våra greener. Tillväxten tillsammans med vitgröeblommningen som också har påbörjats nu gör att bollrullen påverkas. Samtidigt ska vi komma ihåg att blommningen gör att vi har en enorm fröbank (inte bara på green utan över hela banan) som hjälper oss att självläka många ytor.
Vi håller fortfarande klipphöjden på green på 4 mm och räknar med att gå ner i klipphöjd så fort våra släpande greener, 7, 13 och 16 tagit sig lite mer. Vi vältar greenerna minst ett par gånger i veckan vilket i alla fall gör att det ska rulla jämnt.
Nästa vecka är tanken att greenerna ska tunnas ur med vertikalskärning och approachytorna ska hålpipas och dressas kraftigt. Vi kommer också fortsätta att hjälpså alla små fläckar för hand, till stor del sista nio hålen.
Under nästa vecka kommer vår arkitekt Johan Benestam hit. Vi kommer gå igenom klipplinjer för fairways och avrinningsytor och också lägga upp riktlinjer och planering för höstens banutveckling.
I höst börjar nämligen byggnationen av orange tee på samtliga hål och hela teesystem 1 och 3 kommer byggas nytt. Under vintern kommer också dammen på hål 3 att utökas hela vägen fram till green och ön tas bort. Detta är första steget i den prioritering vi har av vår banutvecklingsplan.

Kommande projekt under de närmsta veckorna nu i sommar blir en första omgång fairwaydressning (troligen ett par veckor fram i tiden) och i slutet av juni, början av juli en kantskärning av bunkerkanterna. Tills dess ska vi också hinna fylla på sand i ett antal bunkrar.

För övrigt härligt att se så mycket folk ute på banan, fullt på varenda starttid de senaste dagarna!👍
Trevlig långhelg på er allihop!

//Anders och grabbarna på banan