89 år och hundra procent golf

Han har som bäst haft sju i handicap, spelat 5461 golfrundor och besökt golfbanor i tretton länder. Möt Gunnar Bengtsson, snart nittio år. En glad pensionär, nu på jakt efter sin fjärde hole-in-one.

En kylig förmiddag i februari knackar vi på dörren hos paret Bengtsson som är bofasta i en ljus och trevlig lägenhet i stadsdelen Viksäng i centrala Västerås. En till synes alert äldre kvinna öppnar dörren. Hon ler varmt, presenterar sig som Clary och hälsar oss välkomna. Nyfiket bakom henne står en man, stolt kommer han fram och med ett fast handgrepp nickar han till oss, med den tysta förståelse oss emellan, att det är han som är Gunnar. Vi hade talats vid i telefon några dagar tidigare då han tackat ja till att få låta oss göra ett personporträtt.

– Ni är välkomna hem till oss på lördag, vi är morgonpigga så vad säger ni om klockan 06:00? skojar han.

Gunnar och Clary bor i ett modernt hem, med inslag av äldre och klassisk inredning. Hemmet är ombonat med blomster i fönstrena och panellängder i beigt och vitt, ett och annat kopparföremål pryder väggarna. Och i bokhyllan står fotografier som berättar om deras familj, vänner och liv tillsammans.

Gunnar och Clary Bengtsson

Gunnar och Clary Bengtsson

Paret började svinga golf i juni 1977, det var då de tog de första stapplande stegen ut på böljande gröna ängar som VGK, Västerås Golfklubb, kunde erbjuda. Förvissade av sonen Mats om att det var en underhållande och avkopplande sport. Men de träffades långt innan dess, och det var just genom idrotten deras kärlek föddes. Makarna träffades för första gången på våren 1948, på väg hem efter en handbollsturnering i Katrineholm. Clary satt längst bak i bussen, och ödet placerade Gunnar bredvid just denna fagra kvinna. Trött efter en hel dags hårda duster på planen somnade han nästan omgående i sätet. När han så småningom vaknade till låg han i hennes famn. De gifte sig 1951 – alltså det var där och då lågan tändes som i dag räknas in som deras diamantbröllop. Under åren som följde fick paret tre barn, två pojkar och en flicka.

Efter en liten husesyn sätter vi oss ned vid bordet i det lilla köket. Clary serverar oss nybryggt kaffe och kakorna hon bakat smälter i munnen. Gunnar pratar gärna, mycket och inlevelsefullt. Han är snabbtänkt, med ett bra ordförråd. Han älskar att ”sticka in” och berätta om roliga historier och minnen, det spelar ingen roll vilken fråga det var.

Gunnar Bengtsson
Gunnar Bengtsson

Han gör det med en livsglädje och entusiasm. Det går inte att ta miste om att han är en man med ofantligt många historier och händelser han vill dela med sig av. En är den om när Gunnar för allra första gången skulle testa på golf, det var på VGK:s banor och på ett hål som var 150 meter långt. Med ett perfekt utslag lade bollen upp sig på green, bara tre meter från flaggan. Det var startskottet för det nya intresset som med tiden skulle utvecklas till en helt ny livsstil.

Medan Clary häller upp varsin påtår av kaffet i kopparna som tillhör en gammal vacker porslinsservis, berättar hon att hon gjort en hole-in-one i sin karriär. Det var 1987 på Åland.

– Jag blev lite ilsken på Gunnars agerande, jag fick ju inte själv äran att hämta upp min egen boll, utan min ivriga gubbe var där först och ryckte upp den.

 

Gunnar beskriver sig själv som lite hetlevrad herre med kort stubin, men att det fort går över.

– Jag vill att det är ett högt och jämt tempo på banan, annars blir jag lite irriterad, skrattar Gunnar. Eller som en god vän uttryckte till en annan bekant ”ska du spela med Gunnar? Då får du sno dig på!”

I vardagsrummet bredvid soffan, står en motionscykel. Den brukar Clary sitta och trampa på medan hon tittar på något TV-program. Vi kan inte undgå att ställa oss frågan vad de gör när de inte sportar.

Clary cyklar för fullt
Clary cyklar för fullt

– Jag älskar att sy och sticka säger Clary med en len och frisk röst som stämmer överens med hennes ansiktsuttryck.

Gunnar sitter och tittar på TV han också men läser mest tidningen. Förr åkte de mycket skidor i Sälen och Idres fjäll för att sysselsätta sig. Men varje vinter längtar de efter just golfen som ligger dem varmast om hjärtat.

Det följsamma paret har lirat golf i 13 olika länder, bland annat i USA. I och med sitt Portugalbesök i höstas passerades en magisk gräns, då de gick ut på Santo Estevao Golf Club, var det också deras golfbana nummer trehundra!

Vilket är favoritresmålet?

– Portugal är favoriten för att spela golf, vi gör också trevliga utflykter till Åland varje år för att spela, menar både Gunnar och Clary

89 år och fortfarande aktiv på golfbanan, vad är hemligheten?

– Jag tror inte att jag uppfattas som gammal av vänner och bekanta, säger Gunnar.

Vi undrade hur man tar sig runt på en så pass tuff bana på äldre dagar. Gunnar talade om att fram tills 2006 så har han använt benen som transportmedel på banan, men efter att ha opererat knäna började han använda en moped som finns tillgänglig på VGK.

Hur värmer ni upp inför en golfrunda?

– Vi kör en ”rundsväng” bara, skrattar Gunnar

 

Anmärkningsvärt är att Gunnar har fört statistik över varenda runda sedan starten, här följer ett axplock: 

Det har hunnit bli lite priser i hyllan
Det har hunnit bli lite priser i hyllan

 

* 300 spelade golfbanor.

* Totalt 5461 rundor.

* År 1997 var han ute 218 dagar på bana, 796 timmar.

* Hans bästa handicap är 7 (1994-95)

* Gunnar har gjort tre hole-in-ones.

 

I Klubbmästerskapet 2002 gjorde paret storslam på VGK, då Clary vann D50-klassen samtidigt som Gunnar vann H75-klassen.

 

Diverse om Gunnar, föreningsliv och yrkeskarriär

* Paret kommer ursprungligen ifrån Oxelösund/Nyköpingstrakten.

* Var bandymålvakt i Oxelösunds Sportklubb i 20 år.

* Kom till Västerås för idrotten, och var reservmålvakt i VSK Bandy i sex år (1962-1968).

* Var verksam som sekreterare och matchsekreterare åt VSK Bandy.

* Arbetade som VVS-ingenjör med anställning på Kadesjös i Västerås i 25 år.

* Egen konsultfirma inom samma bransch som varade åtta år.

* Pensionerad sedan 25 år tillbaka.

 

Så om vi känner dessa underbara människor rätt, så är den senare delen av vintern en perfekt tid för att öva puttning på inför den kommande säsongen.

 

 

 

Av Joakim Berglund och Lina Erhardsson