Det ser ut som om vi kommer att få en bra start på årets säsong!

CAM00427 CAM00435 (2) CAM00439 (2)-1

Hej, dags för en ny rapport från banan.

Glädjande nog ser det ut som vi kommer få en bra start på årets säsong. Det har varit mycket osäkerhet på grund av de väderförhållanden (is)som rått de sista veckorna. Vi har haft is liggandes på banan från den 15 januari, det vill säga cirka 6 veckor. Tack vare vintertäckningsdukarna har vi haft goda förhoppningar om att greenerna skulle klara sig bra och under den sista veckan har vi arbetat med att ta bort is från duken för att lätta på trycket och blåsa in luft under för att förbättra ventilationen, (se bilder). Turbinblåsen har varit nyttig inte bara för att ventilera under duken utan vi har också kunnat använda den för att luftkudden som bildas under duken hjälper till att spräcka isen ovanpå. Efter det räcker det med gummirakor för att skjuta bort isen från greenytan. Det är stor skillnad mot att jobba med is som fastnat i botten av flera miljoner greengrässtrån… I dagsläget är det bara green 1, 2, och 3 som har is och snö kvar på ytan.

Under dukarna ser det väldigt bra ut (på de ställen vi tittat), vi försöker hålla noggrann koll och jag räknar med att ha de täta dukarna på plats under ytterligare några veckor. Efter det kommer eventuell nederbörd och is att ligga för kort tid för att kunna göra skada. Om det är möjligt hoppas jag att vi kan plocka bort den täta duken från mitten av mars och låta den undre genomsläppliga duken ligga kvar och skydda mot eventuellt lägre temperaturer.

Även våra tees ser ut att ha klarat vintern förhållandevis bra, en del tees är fortfarande täckta av is och snö och det är för tidigt att säga hur isen påverkat övervintringen men glädjande nog så har vi inte speciellt mycket svampskador. Även här verkar växtskyddsbehandlingen ha träffat rätt, bilden från hål 18, röd tee.

Än så länge är det is på i princip alla fairwayytor, ett tjockare lager ju längre ner mot ån man kommer. Väderprognosen säger plusgrader under en vecka framåt och vi hoppas mycket av den isen hinner smälta innan det eventuellt blir kallt igen.

Skogshuggningen fortsätter längs höger sida på hål 5, vi har tagit ytterligare en etapp på cirka 50 meter och under kommande vecka hoppas jag att även högersida mot hål 1 får en liknande gallring. Vi har ju gallrat ur på några ställen under vinter och det innebär att det också ligger en del ris kvar på dessa platser, framförallt på hål 4, 5, och 10.

Med start måndagen den 9 mars klockan 9.00 och ett antal måndagar framöver hoppas vi att vi kan få hjälp med risdragning. Ta kontakt med Bankommittén genom Lasse Lindqvist, tel. 070-677 02 99 om du undrar över något, annars varmt välkommen!

Det är fortfarande tidigt i vintern och åtminstone en vintermånad kvar innan vi kan dra igång på allvar men för tillfället känner jag mig tillfreds med de jag sett under greendukarna och jag både tror och hoppas på en riktigt rolig vårstart!

Vi ses och hörs!

Anders K