Rapport från banan

En fin dag på klubben idag, en av årets sista höstdagar?
Vi har ju haft en mild, fuktig och blöt höst så här långt men nu ser det ut som om temperaturen faller till helgen. Tack vare vädret har vårt extrahål fått en fin etablering trots en sen sådd. Även ytorna utanför green har etablerat sig och gör att vi förhoppningsvis tjänar några veckor med det arbetet till våren.
Under de sista veckorna avverkades det och gallrades där nya tees ska byggas under vintern. Mer ska göras under vintern för att se till att solstrålning når fram men prio nu har varit att få bort de träd som står i vägen när mer material ska på plats.
Tanken var att det materialet skulle köras in i mitten av december men just nu är marken alldeles för mjuk för att klara den mängden transporter och vi riskerar att köra sönder ytorna. Vi försöker ha is i magen och väntar in tjälen under vintern.
I och med att årsmötet igår godkände verksamhetsplanen för 2021 så är det också helt klart att vi under nästa höst sätter igång renoveringen av green och greenområde på hål 6, en av fyra prioriterade greener som kommer byggas om de kommande åren.
När så sker kommer alltså nuvarande extrahål att ersätta hål 6 vilket gör att vi alltid under byggtiden kommer ha 18 hål av bästa kvalité.
Under de senaste veckorna har vi förberett för vintertäckningen. Vikter har tillverkats, snart har vi 600 st 3 meters slang fyllda med grus , dessutom är armeringsjärn, murstenar mm utkört för att hålla dukarna på plats i vinter.
Torvning har gjorts för våra 3 meters remsor, vilja nu också är på plats under torv, nu gör det inget om marken fryser. Remsorna ligger på de ställen där vatten annars riskerar att rinna in under duken och orsaka skador. Vi väntar i det längsta med att lägga ut dom stora täckdukarna.
Nu håller vi ytorna torra och rena från löv och ser till att ge gräset bästa förutsättningar inför vintern. I måndags fick greenerna en växtskyddsbehandling och i onsdags lade vi en sista? greendress för i år, viktigt för att följa med i tillväxt samtidigt som det skyddar gräsets tillväxtpunkt under vintern. Fairways är väldigt blöta men ser i övrigt riktigt fina ut, igår körde vi en sista järngiva vilket gör dom mörkare i färg. Det hjälper både uppvärmning och har visat bra effekt mot vintersvamp.
Hannes kämpar på med 1 års röjningen och har förhoppningsvis kommit halvvägs innan han går på ledighet i mitten av december.
Under december räknar vi med att få tid till mer huggning, dels mellan hål 17 och 18 men också bakom green 1 och mot tee 5 och runt greenområde 6.
Korthålsslingan på rangen har varit ganska välbesökt dagar dom denna. Kom gärna ut och prova samtidigt som ni får en nypa frisk luft. Till och med scorekort kan skrivas ut.
Vi önskar alla en trevlig första advent, ta hand om er!
//Banpersonalen genom Anders